Me rakastamme saunomista- eikä ihme! - Villa Ivan Falin

03.11.2023 | Blogit

Saunomisperinteet ja terveyshyödyt

Suomalaisille sauna on pyhä, rakas ja mystinen paikka. Rakkaus saunaan tulee äidinmaidossa, löylyihin totutellaan usein ensimmäistä kertaa jo sylivauvana. Sauna on ollut merkittävä osa kulttuuriamme jo vuosisatojen ajan- ei tarvitse mennä kovin montaa vuosikymmentä taaksepäin kun saunassa synnyttäminen oli vielä perinne Suomessa.  

Saunomisperinteeseen on liittynyt monia uskomuksia. Saunassa uskottiin asuvan henkiä tai jumaluuksia, ja niitä piti kunnioittaa. Saunaa saatettiin tervehtiä ja pyytää suojelusta ennen sen lämmittämistä. Uskottiin, että lauteilla saattoi kohdata yliluonnollisia olentoja, kuten noitia, peikkoja tai muita pahoja voimia. Löylyihin mennessä tehtiin erilaisia suojelurituaaleja. Kiukaaseen liitettiin usein henkisiä voimia, ja heitetyt löylyvedet saattoivat olla pyhiä tai rituaalisia. Vaikka nykyään saunominen onkin enemmän sosiaalinen tapa kokoontua yhteen tai keino rentoutua, useimpien meidän juhlaperinteisiin kuuluu joulu- tai juhannussauna vihtoineen. Vaikka jo pelkkä saunominen riittää monelle, avannossa tai kylmässä vedessä pulahtaminen tekee kokemuksesta vielä kokonaisvaltaisemman- kylmässä vedessä pulahtaminen paitsi tuntuu ihanalta, sisältää myös monia terveyshyötyjä. 

Sauna tarjoaa loistavan tilaisuuden rauhoittua. Kuumuus auttaa lihaksia rentoutumaan ja vähentää stressiä sekä auttaa parantamaan unen laatua. Sauna on usein paikka, jossa ihmiset kokoontuvat yhteen ja keskustelevat. Sosiaalinen vuorovaikutus edistää tunnetusti henkistä hyvinvointia. Saunan muita terveyshyötyjä on:

  • Ihon puhdistus: Saunassa hikoilu auttaa avaamaan ihohuokosia ja poistamaan epäpuhtauksia iholta parantaen ihon terveyttä ja ulkonäköä. 
  • Verenkierto: Saunominen lisää sydämen sykettä ja laajentaa verisuonia, mikä voi parantaa verenkiertoa ja alentaa verenpainetta. 
  • Vastustuskyky: Säännöllinen saunominen voi vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa kehoa torjumaan infektioita. 

Avantouinnista on tullut erittäin trendikästä eikä se ole lainkaan ihme. Jo pelkästään se tunne kun nouset jäisestä vedestä on hykerryttävän ihana! Koko kehon valtaavan hyvänolontunteen lisäksi avantouinnista on kokonaisvaltaista hyötyä niin keholle kuin mielelle: 

  • Stressinhallinta: Avantouinti auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta. Kylmäshokki aiheuttaa keholle stressireaktion, mutta säännöllinen altistuminen kylmälle vedelle auttaa kehoa sopeutumaan paremmin stressiin. 
  • Ihon terveys: Kylmä vesi voi auttaa ihon terveyttä supistamalla huokosia ja vähentämällä tulehdusta. Se lisää verenkiertoa ihon pinnalla, mikä parantaa ihon ulkonäköä. 
  • Endorfiinien vapautuminen: Avantouinti aiheuttaa endorfiinien vapautumista kehossa, mikä parantaa mielialaa ja aiheuttaa mielihyvän tunteita. 
  • Vastustuskyky: Kylmäaltistus kouluttaa kehoa parempaan kylmänsietokykyyn ja vahvistaa näin immuunijärjestelmää. 

Saunominen muualla kuin kotisaunassa tuo piristysruiskeen arkeen. Rantasaunallamme on avoimia saunavuoroja varattavissa, joten miksipä et varaisi paikkaa lauteilta, pulahtaisi meressä vapauttamassa endofriinejä ja nauttisi kiireettömästä rauhasta huvilan idyllisessä pihapiirissä?

JUURI NYT

UUTTA JA AJANKOHTAISTA - VILLA IVAN FALINISSA TAPAHTUU.
Skatanniementie 4, 00980 Helsinki (käynti Eteläreimarintien alusta)
+358 40 158 7560   |   info@villaivanfalin.fi
Yritysmyynti
 +358 40 158 7560  |   sales@villaivanfalin.fi
© Villa Ivan Falin 2021  |  Tietosuojaseloste
WordPress Video Lightbox